Dieta na piękny i zdrowy uśmiech

dieta na piękny uśmiech

To co jemy w dużej mierze wpływa na stan zdrowia naszych zębów, dlatego kluczowym czynnikiem, by posiadać zdrowe i mocne zęby jest stosowanie odpowiedniej diety. Sukcesywne dostarczanie odpowiednich składników odżywczych i budulcowych jest wskazane, by cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem. Poniżej podpowiadamy, o jakie elementy warto wzbogacić swoją dietę.

Wzmacnianie zębów

Niezwykle istotny wpływ na stan uzębienia ma wapń, który jest elementarnym minerałem budulcowym odpowiedzialnym za strukturę zęba. Aby dostarczyć odpowiednią ilość tego minerału do organizmu warto wzbogacić swoja dietę o produkty mleczne. Jogurty, maślanki czy kefiry warto spożywać co najmniej raz w tygodniu, natomiast osobom, które są uczulone na przetwory mleczne zaleca się suplementację tego minerału. Niedobór wapnia może okazać się bardzo poważnym problemem. Oprócz łamliwości i kruszenia zęby stają się bardziej podatne na działanie próchnicy, oznacza to, że wzrasta możliwość pojawienia się chorób jamy ustnej oraz pojawienie się ubytków zębowych.

Naturalna biel

Większość wybielających past do zębów posiada w swoim składzie kwas jabłkowy. Jego naturalnym źródłem są truskawki, które warto spożywać jak najczęściej. Oprócz właściwości wybielających zapobiegają osadzaniu się kamienienia i mają zbawienne właściwości przy zapaleniu jamy ustnej. Oprócz tego posiadają wiele właściwości regenerujących.

Mineralizacja szkliwa zębów

Dostarczanie samego wapnia jest niewystarczające. Za jego odpowiednie wchłanianie się do organizmu odpowiada witamina D, której źródłem są tłuste ryby takie jak łosoś, czy makrela. Ma ona istotne znaczenie w twardości zębów i kości, ponieważ odpowiedzialna jest za regulowanie gospodarki wapniowo fosforanową i odpowiednią mineralizację szkliwa zębów.

Zmniejszenie rozwoju próchnicy

Największym wrogiem naszych zębów jest próchnica, dlatego warto swoją dietę wzbogacić o takie składniki, które podnoszą pH płytki nazębnej, tym samym zmniejszają ryzyko rozwijania się próchnicy. Takie właściwości przejawia żucie żółtego sera, które oprócz działania na pH jamy ustnej zmniejsza prawdopodobieństwo zapalenia dziąseł. Takie działanie jest najpewniej skutkiem składników w serze żółtym, które mocno stymulują wytwarzanie śliny. Oprócz tego w serze występują także difosforany, które są również często składnikiem past do zębów.

Naturalna fluoryzacja

Fluor jest ważny dla zdrowia zębów, ponieważ odpowiada za walkę z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Fluor obecny jest w zielonej herbacie, dlatego wypicie około 3 filiżanek dziennie dostarcza niezbędną dawkę fluoru dla naszych zębów. Oprócz tego zielona herbata posiada związki zwane katechinami, które mają działanie bakteriobójcze.

Artykuł powstał we współpracy z: Centrum Ortodoncji i Implantologii ODENT Warszawa


Komentarze

komentarzy