Czym są naturalne wędliny?

glutenologia.pl - Naturalne wędliny

W dzisiejszych czasach coraz trudniej o zdrową żywność pozbawioną różnego rodzaju chemii używanej w przemyśle spożywczym. Ciągle słyszymy o przetwarzaniu żywności i o szkodliwych skutkach tego procesu. Bardzo często z tym problemem można się spotkać w przypadku wyrobów mięsnych.

Większość kupowanych przez nas produktów tego typu jest nafaszerowane antybiotykami i innymi substancjami, które poważnie szkodzą naszemu zdrowiu. Dodatkowo większość masy produktu stanowi nie mięso, a woda czy wypełniacze. Świadomość ludzi ciągle rośnie i starają się wybierać na swój stół naturalne wędliny pozbawione związków chemicznych i wypełniaczy.

Naturalne wędliny produkowane są według tradycyjnej receptury. Pozbawione są one konserwantów, sztucznych dodatków i polepszaczy smaków, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ponadto mamy pewność, że mięso to nie jest genetycznie modyfikowane, jak w przypadku wędlin produkowanych masowo. Naturalne wędliny mają w sobie stuprocentową zawartość mięsa, czego często nie można powiedzieć o tych masowych, do których dodawane są wypełniacze, np. skrobia kukurydziana.

Do konserwacji używana jest naturalna sól, a nie substancje chemiczne takie jak sorbinany. Warto również zauważyć, że mięso pochodzi od sprawdzonych hodowców, którzy nie stosują różnego rodzaju hormonów czy antybiotyków, powodujących szybki i nienaturalny przyrost masy u zwierząt. Ponadto karmione są one ekologiczną i zdrową paszą.

W przypadku wędlin wyrabianych w sposób naturalny, podczas obróbki stara się je pozbawić jak najwięcej wody. W ten sposób otrzymujemy realną masę mięsa, a nie zwiększoną poprzez duże ilości wody w nim zawarte.

Wspaniały smak, który możemy poczuć spożywając naturalne wędliny, zawdzięczamy użyciu prawdziwych, naturalnych przypraw takich jak czosnek, tymianek, papryka itp. Możemy być pewni, że używane zioła i rośliny są hodowane w sposób ekologiczny, pozbawiony środków chemicznych. Ponadto wędliny te są wędzone w tradycyjnych wędzarniach opalanych prawdziwym drewnem, co również wpływa na ich wyjątkowy smak i aromat. Zwykle stosuje się dym z drewna olchowego, dębowego, bukowego.

Jak rozpoznać mięso pochodzenia naturalnego? Otóż zawiera ono specjalne oznaczenia certyfikatów, które potwierdzają ekologiczną hodowlę i produkcję oraz brak posiadania w swoim składzie jakichkolwiek szkodliwych substancji. Warto również wspomnieć, że naturalne wędliny zwykle kosztują więcej niż te pochodzące z produkcji masowej.

Można wyliczać wiele zalet, które niesie za sobą wybór naturalnych wędlin – niepowtarzalny smak, zapach itp. Najważniejszą z nich jest brak jakiejkolwiek chemii, wypełniaczy, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto więc zastanowić się podczas dokonywania jego zakupu nad tym czy wolimy zapłacić więcej i być pewnym, że jest to pełnowartościowy, naturalny produkt mięsny, czy jednak niska cena przyciąga nas na tyle, by wybrać ten jakościowo gorszy z masowej produkcji zawierający niebezpieczne substancje chemiczne.

Więcej informacji
Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

 


Komentarze

komentarzy