Alergii na gluten nie można jednoznacznie potwierdzić badaniami. Wynika to z faktu, iż nie wszystkie objawy występują u każdego alergika. Jedną z najpopularniejszych metod, oprócz testów skórnych, jest próba eliminacji glutenu z diety, po której powinno nastąpić poprawa samopoczucia i ustąpienie pozostałych objawów. Jednocześnie można także wykonać badania wykluczające celiakię. Leczenie alergii na gluten jest podobne jak w przypadku innych alergii pokarmowych. Przede wszystkim należy unikać kontaktu z alergenem, i wykluczyć to białko z diety, przechodzącą na dietę bezglutenową. Może być ona nieco uciążliwa, ponieważ gluten występuje powszechnie w zdecydowanej większości produktów. Naturalnie bowiem można odnaleźć go w podstawowych zbożach: jęczmieniu, pszenicy i życie.
Konferencja naukowo- szkoleniowa pt. „Dysbioza- diagnostyka i leczenie za pomoca zywienia i probiotykow” – Pomorski Uniwersytet Medyczny