W ostatnim czasie w Biedronce pojawiły się dwie nowości – kawa Cafe Pro Vita z cykorią i dodatkiem jęczmienia oznaczona jako BEZGLUTENOWA oraz druga kawa bez dodatku jęczmienia i bez znaku przekreślonego kłosa. Kawy wywołały niemałe zamieszanie głównie w związku z jęczmieniem, który jak wiemy jest źródłem glutenu.
W związku z licznymi wątpliwościami osób na diecie bezglutenowej, które pojawiły się również pod moim poprzednim wpisem, który nomen omen przestrzegał przed kawą rozpuszczalną), postanowiłam zasięgnąć informacji u źródła, czyli producenta dyskusyjnych produktów. Zaskoczyło mnie, że tak szybko otrzymałam odpowiedź od firmy GRANA Sp. z o.o., do tego bardzo merytoryczną. Sama chciałabym wiedzieć, pić czy lepiej nie ryzykować?
Zacznę od oznaczenia, które znajduje się na kawie zawierającej jęczmień (oznaczonej jako BEZGLUTENOWA). Otóż symbol „przekreślonego kłosa” wymaga od producenta cyklicznych badań produktu na ewentualność występowania szkodliwego alergenu. Tak wygląda wyjaśnienie pierwszej wątpliwości – kawa zawierająca jęczmień jest cyklicznie badana i bezglutenowa, ponieważ w procesie produkcji gluten z jęczmienia nie przedostaje się do produktu finalnego. Producent opisał dokładnie proces uzyskiwania ekstraktu z jęczmienia, cytat z maila znajdziemy pod postem.
Co do drugiego produktu – kawa nie musi być badana, ponieważ w jej składzie nie ma nic co mogłoby zawierać nawet śladowe ilości glutenu. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie oznaczenia „przekreślonego kłosa” na kawie z cykorią, ale takie badania do tanich nie należą, więc producenci niechętnie poddają analizom laboratoryjnym produkty, które z natury nie zawierają w składzie glutenu. Cykoria i kawa jest produktem naturalnie bezglutenowym, zaś obowiązujący proces czyszczenie linii produkcyjnej nie dopuszcza również możliwości zanieczyszczenia kawy Cafe Pro Vita glutenem, co potwierdzają prowadzone badania.
Wniosek jest prosty – zarówno jedna jak i druga kawa Cafe Pro Vita jest bezpieczna dla osób będących na diecie bezglutenowej, co potwierdza oficjalnie producent. Cała sytuacja i wątpliwości dotyczące kawy pokazuje, że warto być świadomym konsumentem i dopytywać, nawet u źródła.
Poniżej wiadomość jaką otrzymałam od producenta:
Dzień dobry,
Odpowiadając na wiadomość otrzymaną za pośrednictwem strony grana.pl w pierwszej kolejności chciałam podziękować za przesłane zapytanie i wyjaśniam co następuje:
Cafe Pro Vita Bezglutenowa jak i inne produkty bezglutenowe produkowane przez firmę „Grana” Sp. z o.o. posiadają certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które jest czlonkiem Association of European Coeliac Societies (AOECS).
Choć składnikiem Cafe Pro Vita Bezglutenowa jest jęczmień, proces produkcji, któremu poddawane są ziarna nie powoduje „przejścia” glutenu do produktu finalnego. W szczególności odpowiedzialny za to jest tzw. proces ekstrakcji. Podczas tego procesu woda przenika prażone składniki (prażone zboża) w wyniku czego otrzymywana jest płynna esencja. Ponieważ gluten nie rozpuszcza się w wodzie, nie jest ekstrahowany i dlatego nie przedostaje się do produktu końcowego.
Rozporządzenie Unii Europejskiej dotyczące bezpieczeństwa żywności określa dopuszczalny poziom glutenu w wysokości nie przekraczającej 20mg/kg. I ten wymóg musi być stosowany, aby produkt oznaczyć jako: „bezglutenowy”.
Produkty bezglutenowe opuszczające nasz zakład poddawane są regularnym badaniom wykonywanym przez akredytowane laboratorium w celu potwierdzenia poziom glutenu nie przekraczającego 10mg/kg.Produkt Cafe Pro Vita (Rozpuszczalna mieszanka cykorii i kawy w proszku) nie zawiera glutenu z racji receptury (cykoria i kawa nie zawierają glutenu). Obowiązujący proces czyszczenie linii produkcyjnej nie dopuszcza również możliwości kontaminacji produktu Cafe Pro Vita glutenem, co potwierdzają prowadzone badania.
Jeszcze raz dziękuję za zapytanie i zainteresowanie naszymi produktami.
W razie jakichkolwiek wątpliwości, bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Lucyna Główczak
Brand Manager
„GRANA” Sp. z o.o.